Dizalica topline Mitsubishi electric

PRONAĐITE VIŠE DIZALICE TOPLINE NA NAŠOJ DRUGOJ WEB STRANICI KLIMA UREĐAJI HRVATSKA

Renovirate staro ili gradite novo i želite osigurati što manje buduće troškove grijanja kroz moderna rješenja? Bez brige, na ste pravom mjestu. 

Neovisno o tome da li već znate nešto o ovoj temi ili ste tek nedavno saznali o dizalicama topline (toplinske pumpe zrak-voda), potrudit ćemo se unaprijed odgovoriti na većinu vaših pitanja i generalno vas naoružati osnovnim znanjem o ovoj temi kako bi ste mogli donjeti informiranu odluku o možebitnim budućim investicijama.

Za početak…

Što je dizalica topline?


 

Općenito

DIzalica topline je električni uređaj koji toplinu izvlači s jednog mjesta i prenosi je na drugo. To nije nova tehnologija; koristi se širom svijeta desetljećima, a hladnjaci i klima uređaji najpoznatiji su primjeri. Hladnjaci i klima uređaji oba su primjera dizalica topline koje rade specifično u režimu hlađenja. Hladnjak je u osnovi izolirana kutija sa spojenim sustavom toplinske pumpe gdje se zavojnica isparivača nalazi unutar kutije, obično u odjeljku za zamrzavanje. Toplina se apsorbira s ovog mjesta i prenosi van, obično iza ili ispod jedinice u kojoj se nalazi zavojnica kondenzatora. Slično tome, klima uređaj prenosi toplinu iz kuće van kuće.

 

Specifično

Dizalice topline o kojima mi pričamo su uređaji koji koriste toplinu sadržanu u zraku kako bi zagrijali toplu vodu koja se koristi za grijanje i potrošnu toplu vodu u vašem objektu. Cijena dizalica topline je svakako opravdana zahvaljujući visokoj energetskoj učinkovitosti zbog koje spadaju u obnovljive izvore energije te u pravilu osiguravaju COP viši od 4. U tom slučaju dizalica topline može za svaki kW utrošene električne energije proizvesti 4 kW toplinske energije.

Zanimljivo, dizalica topline čak i pri temperaturama ispod 0°C može izvući toplinu iz okolnog zraka, a zahvaljujući modernim inverterskim kompresorima, režim rada proteže se do čak -28°C (zahvaljujući primjerice modernim inverterskim kompresorima s flow-injection tehnologijom), čime je zajamčeno funkcioniranje sustava bez obzira na poziciju objekta i vanjsku temperaturu. Budući da tlo i zrak vani uvijek sadrže malo topline, dizalica topline može dovoditi toplinu u kuću čak i tijekom hladnih zimskih dana. Zapravo, zrak na –18 ° C sadrži oko 85 posto topline koju je sadržavao na 21 ° C.

Ciklus dizalice topline u potpunosti je reverzibilan pa može osigurati cjelogodišnju klimatsku kontrolu za vaš dom. Osim grijanja dizalica topline može i hladiti prostor, ako su ugrađeni potrošači koji mogu hladiti prostor (podno/zidno/stropno grijanje ili ventilokonvektori). Cijena dizalice topline tada se spušta za dodatnu vrijednost radi uštede na potrošnji energije za hlađenje.

Najveću efikasnost postiže na objektima (novim) s visokim stupnjem termoizolacije. Pri tome se sugerira korištenje inertnih sistema grijanja (podno, stropno, zidno) koji zahtijevaju niže temperature koje znače manje opterećenje vanjske jedinice i manju potrošnju struje.

 

Iako se dizalice topline prvenstveno koriste u sustavima grijanja, kod izvedbi gdje se toplina odvodi vodom ista se može iskoristiti i za pripremu potrošne tople vode (PTV). Tu se obično radi o uređajima manje nazivne snage od 2 do 12 kW i pogonske snage 0,6 do 5.2 kW i na taj način moguće je smanjiti potrošnju energije za pripremu PTV za 2/3.

 

Koje su prednosti korištenja dizalica topline?


Kada se spremamo na nove investicije, zamjenu starog ili za potrebe novog sustava grijanja, moramo se pitati koje su prednosti i dugoročna isplativost te odluke. Da li cijena dizalice topline opravdava investiciju radi daljnje uštede? Da li je bolje investirati sada pa izbjeći ponovnu zamjenu kada nas na to prisile zakonske izmjene? Koliko je realno vremena još ostalo do bitnijih promjena u cijenama energenata? Sve su to realna pitanja i više nisu samo hipotetska. Novi Zakon o obnovljivim izvorima energije i pravilnici za izdavanje građevinske dozvole za novogradnju su već tu. Neki vrijede već od 1.1.2020 a i novi su u pripremi. U Hrvatskoj je cijela situacija možda tek počela, ali vodimo se po primjerima iz ostatka svijeta gdje se cijena dizalica topline već spustila i samo izvođenje je postalo uobičajena praksa kod novogradnje.

Dizalice topline s izvorom zraka jedan su od najnaprednijih sustava grijanja koji su dostupni vlasnicima kuća i tvrtkama. S razlogom se primjerice u Švicarskoj svaka treća novogradnja oprema nekom od tipova dizalica topline, u Švedskoj 7 od 10 novogradnji a u Njemačkoj i Islandu jedna četvrtina. U mnogim državama se traže ili već donose novi zakoni po kojima se odustaje od plinskih priključaka na novogradnji u bliskoj budućnosti. 

Raspoloživost fosilnih goriva plina i nafte vremenski je ograničena pa ova činjenica sve više zaokuplja svijest ljudi kao i potreba za zaštitom okoliša. Iz tog razloga korištenje obnovljivih izvora energije dobiva sve više na značaju.

S visokom oznakom energetske ocjene u cijelom rasponu, ovo je idealno čisto i zeleno inteligentno rješenje grijanja. Upravo zato navesti ćemo neke od najbitnijih faktora za donošenje odluke. 

 

60 do 75% niži relativni troškovi grijanja

Dizalice topline dobivaju ¾ potrebne energije (bez ikakvog dodatnog utroška goriva ili električne energije) iz okruženja u kojem živite. Tlo, podzemna voda i vanjski zrak pohranjuju ogromne količine toplinske energije koje se pomoću dizalica topline mogu transformirati u energiju grijanja. Uštede su znatne u usporedbi s drugim konvencionalnim sustavima grijanja. Količina energije koju dizalice topline troše znatno je manja od količine proizvedene topline. 

Međutim, relativne uštede ovisit će o tome da li trenutno koristite struju, ulje, propan ili prirodni plin i o relativnim troškovima različitih izvora energije u vašem području. Ako pokrenete dizalicu topline, trošit ćete manje plina ili nafte, ali više električne energije. Ako živite u području gdje je struja skupa, vaši operativni troškovi mogu biti veći. Ovisno o tim čimbenicima, rok povrata ulaganja u dizalicu topline zrak – voda, a ne u centralni klima uređaj, mogao bi biti od dvije do sedam godina.

 

Pametna buduća ulaganja

Ako se danas odlučite instalirati dizalicu topline, trebali biste biti svjesni da ulažete u budućnost. Njihova prava vrijednost leži u mnogim mjerljivim i nemjerljivim aspektima. Osim sigurnosti ulaganja, fleksibilnosti, niskih troškova grijanja, udobnosti i mnogih ekonomskih i ekoloških prednosti, dizalica topline je zapravo ulaganje u vašu budućnost i budućnost vaše djece.

 

Obnova ili novogradnja

Dizalica topline idealno je rješenje za grijanje i hlađenje novoizgrađenih ili obnovljenih zgrada ili za zamjenu postojećeg sustava grijanja. Budući da djeluje na principima niskotemperaturnog grijanja, pogodna je za podno grijanje i grijanje pomoću zidnih radijatora, kao i kombinaciju oba. Dizalice topline posebno su prikladne za grijanjem radijatorom, jer novi modeli za visoke temperature mogu doseći temperaturu vode od 80 ° C.

 

Zimi toplo, ljeti hladno

Jedinstvena tehnologija dizalica topline omogućava vašem sustavu grijanja da zagrijava vaš dom tijekom zime i hladi ga tijekom ljeta bez dodatnih radova ili ulaganja. Sustav dizalice topline može se koristiti za hlađenje bez obzira koristite li ventilatore ili podno grijanje.

 

Niska razine buke

Sustav dizalica topline nije samo vrlo učinkovit; ujedno je i jedan od najtiših dostupnih na tržištu. Ovaj obnovljivi sustav grijanja je diskretan i vrlo tih, nudeći fleksibilnost na mjestu gdje ga možete postaviti i čineći ga savršenim za gotovo sve lokacije.

 

 

 

Princip rada dizalica topline


Dizalice topline prenose toplinu tako što cirkuliraju tvar koja se naziva rashladno sredstvo kroz ciklus isparavanja i kondenzacije. Kompresor pumpa rashladno sredstvo između dva svitka izmjenjivača topline. U jednoj zavojnici rashladno sredstvo isparava pri niskom tlaku i apsorbira toplinu iz svoje okoline. Zatim se rashladno sredstvo komprimira na drugoj zavojnici, gdje se kondenzira pod visokim tlakom. U ovom se trenutku oslobađa topline koju je apsorbiralo ranije u ciklusu.

Rashladni sustav dizalice topline sastoji se od kompresora i dvije zavojnice od bakrenih cijevi (jedna u zatvorenom i jedna izvana), okružene tankim aluminijskim rebrima za pomoć prijenosu topline. U načinu grijanja, tekuće rashladno sredstvo u vanjskim zavojnicama izvlači toplinu iz zraka i isparava u plin. Unutarnje zavojnice oslobađaju toplinu iz rashladnog sredstva dok se ona kondenzira natrag u tekućinu. Povratni ventil, u blizini kompresora, može promijeniti smjer protoka rashladnog sredstva radi hlađenja, kao i za odmrzavanje vanjskih zavojnica zimi.

 

 

Sami proces odvija se u 4 faze gdje je rashladno sredstvo na početku prve faze hladna tekućina niskog tlaka.

 1. Rashladno sredstvo prelazi u isparivač i toplinska energija iz vanjskog zraka prolazi preko isparivača. To uzrokuje povećanje tlaka rashladnog sredstva i promjenu u toplu paru.
 2. Topla para tada ulazi u kompresor gdje joj se pomoću kompresije povećava temperatura i to rezultira njenim pretvaranjem u vrući plin.
 3. Vrući plin se tada kondenzira prelaskom preko jedne strane izmjenjivača topline. Toplina se prenosi na hladniju stranu (strana gdje se nalazi voda) izmjenjivača topline i tada se kroz sustav prenosi do spremnika tople vode. Kako se temperatura rashladnog sredstva smanjuje, stanje se mijenja iz vrućeg plina natrag u hladnu paru.
 4. Unatoč padu temperature, hladna para i dalje zadržava visoki tlak i kako bi se tlak smanjio para prolazi kroz ekspanzijski ventil. To uzrokuje pad tlaka i temperatura se znatno snižava, vraćajući rashladno sredstvo u prvobitno stanje hladne tekućine niskog tlaka.

Taj se postupak ponavlja

Kroz ovaj ciklus prolazi samo rashladno sredstvo, a voda se zagrijava dok putuje kroz izmjenjivač topline. Toplinska energija rashladnog sredstva prolaskom kroz izmjenjivač topline predaje se vodi kojoj tada raste temperatura. Ova grijana voda ulazi u krug grijanja zgrade, a može se koristiti i za dobavu sanitarne tople vode putem spremnika tople vode.

Energetska učinkovitost koja se postiže ovim procesom iznimno je visoka, te primjerice pri vanjskoj temperaturi od +7°C COP (Coefficient of Performance) može iznositi 4.00, odnosno sustav za svaki kW električne energije koji utroši daje čak 4.00 kW toplinske energije. Naravno, s padom vanjske temperature, pada i učinkovitost sustava, no istovremeno raste s porastom vanjske temperature.

 

 

 

Planiranje, odabir i projektiranje sustava


Svako planiranje i projektiranje ima svoje početne korake i iako istina je da neke od njih možemo barem djelomično izvesti sami, ovisno o stručnosti i iskustvu naravno, naša je preporuka da se obratite stručnom projektantu/tvrtki koja će vam izraditi potpunu dokumentaciju i predložiti moguća rješenja sustava. Naravno, to će povisiti početnu investiciju ali zasigurno ne onoliko koliko bi koštali naknadni popravci ili zamjene u slučaju krivog odabira ili izvođenja. Pokzalo se u praksi da izbjegavanje ovog koraka često rezultira nezadovoljstvom korisnika, gubitkom vremena i uloženog novca.

Ovi sustavi funkcioniraju po principu “veće početno ulaganje – veća ušteda, efikasnost i isplativost u budućnosti” te mogu koštati i preko 20.000,00 € uz velike uštede u kasnijim tekućim troškovima, pa je upravo zbog toga vrlo bitno da se pomno isplaniraju i pravilno izvedu “iz prve”. 

– primjer projekta obiteljske kuće “Kuća Zubadan” 

 

 

Prije samog ugovaranja izvođenja informirajte se o sljedećim faktorima kako bi ste isplanirali budžet u skladu s konkretnim željama/potrebama izvedbe:

 • energetske potrebe – potrebno je izraditi proračun fizike objekta i saznati njegove energetske potrebe koje ovise o željenim trošilima, površini i izolaciji objekta
 • kapacitet – sukladno energetskim potrebama objekta radi se odabir kapaciteta dizalice topline. Vrijednosti se pretežno kreću u rangu od 3.6 do 16,0 kW, ili prevedeno za veličine objekta od 40 do 400 m²
 • funkcionalnosti – bitno je naglasiti sve željene funkcionalnosti ( grijanje+potrošna topla voda, samo potrošna topla voda, grijanje+hlađenje+potrošna topla voda)
 • kontrola – uz standardnu kontrolu pomoću žičnih ugradbenih kontrolera/termostata moguća je i daljinska kontrola sa drugih lokacija putem internetske veze
 • namjena – kratak opis namjene objekta (stambeni, turistički, poslovni)

Naravno ne zaboravite i na izradu projektne dokumentacije uz ponudbeni troškovnik, primjerice:

 • rasvjeta – zamjena postojeće s novom veće efikasnosti
 • izolacija – dodatna toplinska izolacija vanjskih zidova ili stropa prema negrijanom tavanu
 • stolarija – zamjena vanjske stolarije novim tipom većeg izolacijskog indexa ( primjerice PVC + dvostruka izolacijska stakla)
 • trošila – ugradnja ventilokonvektora, zamjena radijatora, ugradnja termostatskih ventila 

Kolika je cijena dizalica topline? Koliki je povrat investicije?


Kako je riječ o obnovljivom izvoru energije visoke efikasnosti, realno je da je početna investicija nešto veća u odnosu na klasične sustave grijanja. S druge strane, investitorima je u startu osigurana ušteda pošto im je potreban tek priključak električne energije i nije potrebno raditi dimnjak. Cijena dizalice topline je u startu možda veća od konkurentskih riješenja, ali je povrat investicije jednako veći kroz manje prosječne operativne troškove.

Uz to, država već neko vrijeme subvencionira investiciju u dizalice topline. Najčešće je riječ o pokrivanju 50% investicije do specifičnog maksimalnog iznosa. Više o subvencijama, uvjetima i aktualnim ponudama može saznati na stranicama Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. S obzirom na smanjenu potrošnju energenata, povrat investicije u sustav dizalice topline u prosjeku iznosi sedam godina. U slučaju da investitor aplicira i dobije državne subvencije, taj se rok vidno skraćuje. 

Trošak sustava ovisi o izvedbi uređaja, korištenim materijalima, proizvođaču sustava, planiranom načinu korištenja, klimatskim uvjetima u kojima se nalazite itd.

Za primjer praćenja svakodnevne potrošnje objekta opremljenog Zubadan sustavom kliknite ovdje…


 

Praksa je pokazala da trošak sustava s dizalicom topline iznosi 120-160 € + PDV po m2. To ovisi o mnogim parametrima uz koje imate mogućnost smanjiti ili povećati cijenu kao što je ugradnja podnog grijanja, potrošne tople vode, solarnog grijanja, posebne kontrole upravljanja i upravljanja sa udaljene lokacije. Ovaj podatak iz prakse može vam poslužiti kao okvirni primjer za procjenu vaše investicije iako nije uvijek konačan.

 

 

U našoj ponudi možete pronaći modele vrhunskih proizvođača Fujitsu, Toshiba i Mitsubishi Electric. Za detaljne informacije i cijene kontaktirajte nas:

 

 

Dizalica topline Mitsubishi electric
Dizalica topline Mitsubishi electric

 

Gornja slika je samo jedan primjer mogućeg sustava dizalice topline , ima i drugih rješenja , radimo sve vrste izvedbi !

Uslijed pandemije korona virusom radimo i dalje , po zakonu smijemo raditi jer spadamo u gradjevinski sektor ,  prodajemo – montiramo – servisiramo ali pod posebnim uvjetima – imamo plan kako da se zaštitimo obostrano  a da obavimo posao . javite nam se !!!

DIZALICE TOPLINE ,  095/123-0007 , nikica.technoprom@gmail.com

 

Vedran Company ( klima centar technoprom ),  od 1996 g, prodaje, ugrađuje i servisira razne klima uređaje i dizalice topline u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Zadru , Šibeniku , Osijeku , Pula + kompletna Istra, Dubrovniku , Šibeniku , Karlovcu,  Senj, Crikvenica , Makarska, Metković , Ploče , Varaždinu, Slavonski brod, Sisak, Čakovec , Koprivnica  , Trogir , cijela Slavonija , Lika i Gorski kotar , te mjestima u okolici ovih navedenih gradova + otoci : Krk, Rab, Cres, Lošinj,  Brač, Hvar, Korčula, Šolta, Vis, Ugljan i Pašman, Dugi otok i ostali otoci, poluotok Pelješac !  40 radnih timova na terenu po Rh – pokrivamo direktno s našim timom sva navedena područja – izlazak na teren u roku od 60 min  !

 

Pomažemo u subvencijama  do 80 % nepovratnih sredstava , rješavamo papirologiju  !


Naši djelatnici žive i rade u navedenim područjima gdje imamo navedene timove ( 40 radnih  timova )  , izlazak na teren u roku od 60 min, uređaj , montaža i garancija osigurana u kratkom vremenu  !

Montažeri  – javite se za kupnju uređaja na veleprodaju  + otplata na rate za Vaše stranke, Vama se plača odmah !

MOŽEMO PONUDITI DIZALICE TOPLINE :

Daikin, Gree, Panasonic, Mitsubishi, Technibel

 

Garantiramo najpovoljnije cijene u Hr , sa osiguranom garancijom do 7g. ( najduže u Hr ) i montažom u Vašem mjestu !!!

 

Od 1996 g, ( 22 g. iskustva ) , preko 12000 montaža – 40 radnih timova po RH  – velika paleta raznih modela .

VRŠIMO SERVIS-  KEMIJSKO ČIŠĆENJE I DEZINFEKCIJU VAŠIH POSTOJEĆIH DIZALICA TOPLINE , VRLO POVOLJNO I STRUČNO + NADOPUNA PLINA + GARANCIJA !

 

Pomažemo u informacijama oko subvencioniranja Vaših županija , gdje oni nepovratno podmiruju sredstva minimalno 50 % cijene  ugradnje dizalice topline , te nudimo Vašu otplatu na rate,  do 60 rata po dogovoru.

095-123-0007 , ako se ne javimo odmah pošaljite sms ili još brže i detaljnije odgovaramo na mail !!!

RADNIM DANOM / PONEDJELJAK – PETAK 08 – 16 H, na e- mail, sms,  odgovaramo u bilo koje doba i van radnog vremena  iza 16 h  !

SUBOTOM TAKOĐER MONTIRAMO PO DOGOVORU   !

Kod slanja e- mail poruke , molimo Vas da nam napišete Vaš kontakt telefon, mobitel , preporućujemo da obavite upit putem e- maila, sms , na mail  čete dobiti  puno kvalitetniju ,bolju  i opširniju ponudu , puno iscrpniju i detaljniju nego da napravite upit usmenim putem  te ako je gužva prije odgovorimo !

E-MAIL:

nikica.technoprom@gmail.com 

Kod slanja mail poruke molim Vas da ne zaboravite napisati  Vaš kontakt telefon , mobitel i mjesto montaže , Hvala.

NAŠE STRUČNO OSOBLJE POMOĆI ĆE VAM IZABRATI NAJBOLJU DIZALICU TOPLINE 

Montažeri, investitori, građevinske firme – javite se za kupnju klima na veleprodaju , odgoda plačanja + otplata na rate za Vaše stranke, Vama se plača odmah  ! 

OBRATITE NAM SE S POVJERENJEM !!!

AKO NE ŽELITE ISPUNITI KONTAKT FORMU ILI IMATE POTEŠKOĆA KOD SLANJA FORME  ,  NAZOVITE NAS , 095/123-0007

ILI UPIT POŠALJITE DIREKTNO nikica.technoprom@gmail.com

Navedite na mail  Vaš broj mobitela , telefona , i mjesto ugradnje , hvala !